مالیات از خانه و خودروهای لوکس پایه های جدیدی در نظام مالیاتی ایران هستند که در این زمینه، انتقاداتی از پایین بودن نرخ های تعیین شده تا کند بودن روند اخذ مالیات به این دو پایه و سازمان امور مالیاتی مطرح شده است.

به گزارش اخبار ساختمان، در سال های اخیر اخذ مالیات از خانه و خودروهای لوکس وارد نظام مالیاتی کشور شده است که براساس قانون بودجه، خانه های بالای ۱۰ میلیارد تومان و خودروهای بالای یک میلیارد تومان مشمول مالیات شدند.

از زمان تصویب این ارقام برای اخذ مالیات از این خانه و خودورها تاکنون، همواره یکی از موضوعات انتقادی مهمی که از سوی کارشناس مطرح می شود، پایین بودن نرخ های تعیین شده برای این خانه ها و خودروهاست که به اعتقاد کارشناسان، این نرخ ها همه لوکس نشین ها را در تور مالیات قرار نمی دهد.

اما به این نکته کارشناسی توجه نشده بود تا اینکه ارقام ثبت شده از مالیات های اخذ از این دو پایه مالیاتی نشان داد که مالیات قابل توجهی تاکنون از خانه و خودروهای لوکس دریافت نشده است.

اینگونه که از ۱۲ هزار و ۵۰۰ واحد مسکونی لوکس شناسایی شده در سال گذشته، معادل ۲۰۰ میلیون تومان مالیات گرفته شد و در دو ماهه سال جاری نیز، فقط ۲۷ میلیون و ۴۰۰ هزار تومان از این خانه ها مالیات دریافت شده است.

البته، اوضاع مالیات گرفتن از خودروهای گران قیمت به نسبت خانه های لوکس بهتر است، اینگونه که آمارها نشان می دهد، حدود ۵۰ تا ۶۰ میلیارد تومان مالیات از محل خودروهای لوکس شناسایی شده در سال گذشته وصول شده است.

در دو ماهه سال جاری نیز، معادل پنج میلیارد و ۵۵ میلیون و ۹۰۰ هزار تومان از محل مالیات بر انواع خودروهای سواری و وانت دوکابین دارای شماره انتظامی شخصی گران قیمت مالیات اخذ شده است.

از سوی دیگر، گزارش تفریغ بودجه در دو ماهه سال جاری نیز نشان می دهد که کمترین تحقق به ردیف های درآمدی مالیات بر واحدهای مسکونی لوکس، خودروهای لوکس با صفر درصد اختصاص یافته است.

در شرایطی که روند کند اخذ مالیات از لوکس نشین ها به خصوص صاحبان خانه های گران قیمت، صدای بسیاری از مسئولان و مجلسی ها را بلند کرده بود، وزیر اقتصاد نیز از نبود ضمانت اجرایی برای اخذ مالیات از خانه های لوکس گله کرد و خواستار کمک مجلس به منظور تعیین ضمانت اجرایی برای اخذ این مالیات شد.

طبق گفته خاندوزی، تا زمانی که صاحب خانه لوکسی که شناسایی شده است، قصد خرید و فروش نداشته و ناگزیر از گرفتن برگه مفاصا حساب مالیاتی نباشد، نمی توان از وی مالیات گرفت؛ یعنی اگر فردی قصد فروش خانه خود را نداشته باشد، ابزاری برای وصول آن وجود دارد.

این اظهارات خاندوزی در حالی است که بر اساس اعلام مدیرکل دفتر طراحی و تحلیل فرآیندهای مالیاتی، در راستای اخذ مالیات از خانه های لوکس و مطالبه حق دولت، کسانی که نسبت به پرداخت این مالیات اقدام نکنند، طبق مقررات ماده ۲۱۸ قانون مالیات های مستقیم اموالشان برای وصول مالیات با رعایت مقررات قانونی مربوطه توقیف خواهد شد.

اکنون، جهانگیر رحیمی -مدیر کل دفتر طراحی و تحلیل فرآیندهای مالیاتی- درباره انتقادات مطرح شده درباره مالیات از خانه و خودروهای لوکس گفت: این قبیل انتقادات غیرمنطقی است زیرا سازمان امور مالیاتی باید به مشمولان این مالیات فرصت اعتراض نسبت به مالیات تعیین شده بدهد و نباید مشمولان هر مالیاتی که سازمان تعیین می‌کند را در مدت کوتاهی پرداخت کنند.

وی افزود: اگر به این سمت برویم، باز هم سازمان امور مالیاتی مورد انتقاد قرار می گیرد که چرا بدون دادن مهلت و امکان اعتراض، مشمولان را تحت فشار قرار می دهد؟

رحیمی ادامه داد: اولین سال اجرا و اخذ مالیات خانه و خودروهای لوکس است و در مقایسه با سایر پایه های مالیاتی که سالیان سال است در حال اجرا هستند، نباید برخورد با مشمولان آن با باقی مالیات ها یکسان باشد بلکه باید در جامعه نسبت به این مالیات فرهنگ سازی شکل بگیرد تا نهادینه شود.

این مقام مسئول در سازمان مالیاتی تاکید کرد که در زمان نقل و انتقال این واحدهای مسکونی حتما مالیات وصول می شود و در کل، مالیاتی است که دیر و زود دارد اما سوخت و سوز ندارد و باید برای وصول این مالیات صبر کرد.

وی در پایان بیان کرد: کسانی که مالیات خانه و خودروهای لوکس را نپرداخته اند، در سامانه بدهکاران مالیاتی ثبت شده اند و برای آنها برگه مالیاتی صادر شده است.

طبق این گزارش، نرخ مالیات سالانه خانه های لوکس نیز به شرح ذیل است:

۱نسبت به مازاد ۱۰ میلیارد تا ۱۵ میلیارد تومان؛ یک در هزار

۲نسبت به مازاد ۱۵ میلیارد تا ۲۵ میلیارد تومان؛ دو در هزار

۳نسبت به مازاد ۲۵ میلیارد تا ۴۰ میلیارد تومان؛ سه در هزار

۴نسبت به مازاد ۴۰ میلیارد تا ۶۰ میلیارد تومان؛ چهار در هزار

۵نسبت به مازاد ۶۰ میلیارد تومان به بالا پنج در هزار

همچنین، نرخ مالیات سالانه مجموع ارزش روز انواع خودروهای سواری و وانت دو کابین به شرح زیر است:

۱تا مبلغ ۱.۵ میلیارد تومان نسبت به مازاد یک میلیارد تومان معادل یک درصد

۲تا مبلغ سه میلیارد تومان نسبت به مازاد ۱.۵ میلیارد تومان معادل دو درصد

۳تا مبلغ ۴.۵ میلیارد نسبت به مازاد سه میلیارد تومان معادل سه درصد

۴نسبت به مازاد ۴.۵ میلیارد معادل چهار درصد

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Fill out this field
Fill out this field
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
You need to agree with the terms to proceed

فهرست
WhatsApp ارتباط در واتساپ