به گزارش اخبار ساختمان، هنوز که بازار رهن و اجاره داغ نشده و افزایش قیمت چندانی در بازار رخ نداده، محدوده کرایه خانه ها زیر ۱.۵ میلیون تومان نیست، آن هم برای محلات متوسط به پایین و با پول پیش قابل توجه و البته در شهرهای نه چندان گران.
در شرایطی که پول پیشها بین 100 تا ۲۰۰ میلیون تومان است، برای اجاره یک آپارتمان معمولی و با متراژ متوسط کرایهها بین ۱.۵ تا سه میلیون تومان است که این رقم چیزی بین دو تا سه برابر حق مسکنی است که کارگران دریافت می کنند، حتی با وجود آنکه امسال این رقم ۴۴ درصد هم بیشتر شده است.
اگر حداقل حقوق دریافتی کارگران در سال جاری حدود ۵.۶ میلیون تومان باشد، کارگران باید تقریبا نیمی از حقوق خود را بابت هزینه مسکن بپردازند و تنها با نیم دیگری از حقوق خود کل ماه را امرار معاش کنند.
این وضعیت با افزایش حق مسکن کارگران درست نمیشود، زیرا افزایش آن فشار به کارفرمایان و بخش تولید خواهد بود، بلکه راهکار مناسب در نظر گرفتن برنامههایی برای کمک به خانهدار شدن کارگران است. برنامه هایی همچون اینکه این قشر در طرحهایی مانند نهضت ملی مسکن و… ویژه دیده شوند و سهمیهای مشخص داشته باشند، یا اینکه تسهیلاتی برای آنها لحاظ شود.
یک فعال کارگری با بیان اینکه حق مسکن ۶۵۰ هزار تومانی که امسال برای کارگران تعیین شده جوابگوی هزینه مسکن آنها نیست، گفت: مسکن کارگران و بازنشستگان کارگری نگاه ویژه میخواهد.
جواد اکبری از سهم نزدیک به ۵۰ درصدی هزینه مسکن از سبد معیشتی خانور کارگری یاد کرد و افزود: مسکن بار سنگینی بر دوش خانوارهای کارگری است که با این شرایط امروزِ اجاره ها به سختی از پس آن برمی آیند.
وی ادامه داد: برای اینکه حق مسکن بتواند کمکی به خانوار کارگری بکند، باید حداقل به یک میلیون تومان برسد تا بخشی از هزینه مسکن خانواده را پوشش بدهد.
رئیس کانون بازنشستگان کارگری کرمانشاه معتقد است، وضعیت مسکن کارگران راهکار مناسب و بلندمدت میخواهد، زیرا هر سال بیش از اندازه ای که حق مسکن بالا میرود، اجاره بها نیز افزایش می یابد.
اکبری با تاکید بر لزوم خانه دار شدن کارگران در قالب طرح های مسکن مختلفی که از سوی دولت اجرا می شود، خاطرنشان کرد: بارها در این باره پیشنهاد دادیم که فکری به حال مسکن کارگران بشود، اما مانع اصلی نبود یک بانک اطلاعاتی جامعی از وضعیت کارگران متقاضی مسکن است، زیرا در طرحهایی مانند مسکن مهر، مسکن ملی یا نهضت ملی مسکن اینکه چه تعداد کارگر ثبت نام کردند و چه تعداد باقی ماندند به تفکیک وجود ندارد و آمار دقیقی نداریم که اکنون چه تعداد کارگر به مسکن نیاز دارند.
وی افزود: اگر چنین بانک اطلاعاتی را در اختیار داشته باشیم هم می توان سهمیه ای در طرح های مسکن برای کارگران در نظر گرفت و هم تسهیلاتی را برای پرداخت رقم اولیه ثبت نام برای آنها تعیین کرد، زیرا بسیاری از کارگران حتی برای تامین رقم اولیه مورد نیاز در ثبت نام طرح های مسکن نیز با چالش مواجهند.
این فعال کارگری معتقد است، اگر قرار باشد کاری در زمینه مسکن برای کارگران صورت بگیرد باید از مجرای تشکل های کارگری باشد که دسترسی بهتری به اطلاعات وضعیت کارگران دارند